Bayramda Çalışma Saatleri, Çalışma Ücretleri ve Mesai Saatleri

Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda bayram mesaisi kaç katı, bayram mesaisi hesaplama, bayram mesaisi iş kanunu, bayram mesaileri nasıl hesaplanır, bayramda çalışmak zorunlu mu, bayram günlerinde çalışma ücretleri hakkında detaylı bilgiler haberimiz devamında yer almaktadır.

Bayramda Çalışma Saatleri, Çalışma Ücretleri ve Mesai Saatleri
24 Haziran 2017 12:32 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2017 12:33
398
A+
A-

Bayrama sayılı günler kala kimileri tatil planları yaparken, kimileri de aile ziyaretlerini gerçekleştirecek. Ancak her vatandaşımız ne yazık ki bayramlarda tatile çıkamıyor ve akabinde çalışmak zorunda kalıyor. Bu yazımızda bayramda çalışmak durumunda kalan vatandaşlarımız için çalışma saatleri, mesai saatleri ve çalışma ücretleri hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

Bayramda Çalışma Saatleri

Hangi günlerde çalışılacağı ve hangi günlerde tatil yapılacağı 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda kapsamlı olarak belirtilmiştir. İlgili kanunda Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı yani dini bayramlar için gerekli husus 2. Madde B bölümünde açıklanmıştır.  Buna göre;

  • Ramazan Bayramı; Arife günü saat 13.00’ten itibaren 3.5 gündür.
  • Kurban Bayramı; Arife günü saat 13.00’ten itibaren 4.5 gündür.

Öncelikle ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçilerin çalıştırılıp çalıştırılamayacağı toplu iş sözleşmeli veya iş sözleşmeleri ile belirlenmektedir. Şayet yapılmış olan sözleşmede bu günlerde işçinin çalıştırılabileceğine dair bir ibare bulunmamaktaysa, işçinin çalıştırılması için işçiden izin alınmak zorundadır.

Bununla beraber bayram günlerinde ve resmi tatil günlerinde çalışmayan işçilerin ücretleri, bir iş karşılığı olmaksızın tam olarak ödenmek zorundadır. Yani bugünlerde çalışmayan işçinin maaşı tatil olduğu gibi çeşitli sebeplerle kesilemez ve ödenmelidir.  Bunun aksine Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda çalışmak durumunda kalan işçilere günlük ücreti üzerinden ek ödeme yapılmalıdır. Yani aylık 1800 TL ücret alan işçi şayet bayramın ilk 2 günü çalışmak durumun kalırsa, günlük ücreti olan 60 TL üzerinden 2 gün çalışmasından dolayı 120 TL ek ücret almaktadır. Bunun akabinde de zaten normal ücretini de almalıdır.

Maktu aylıkta işçilere çalışmadıkları genel tatil günleri için ayrıca genel tatil ücreti ödenmez. Ancak bu günlerde çalışan işçilere ayrıca bir kat daha genel tatil ücreti ödenir.

Şayet hafta tatili ise genel tatil günü çakışırsa yani Bayramın ilk günü Pazartesi ve işçinin tatil günü de Pazartesi’ye denk gelirse, hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Bayram mesaisinde ödenen ücret gelir vergisi ve damga vergisi matrahına dahil edilecektir. Kıdem tazminatı açısından bayram mesaisi fazla çalışma ücreti niteliğinde olup, devamlılık arz edip etmediği konusu önem taşımaktadır. Bayram mesaisi, arızi nitelikte olması halinde kıdem tazminatına dahil edilmez iken, süreklilik arz etmesi halinde dahil edilecektir. Bu yazımızda bayramda çalışma saatleri ve bayramda çalışma ücretleri hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.