Hamilelerin Çalışma Saatleri ve Mesai Saatleri

Hamilelik her bakımdan özel bir dönemdir. Hem anne adayları hem de bebekler için oldukça kritik bir süreçtir. Bu süreç zarfında hamile çalışanlar için iş kanununda çalışma süreleri hakkında özel durumlar bulunmaktadır. Yazımız devamında hamilelerin çalışma saatleri ve mesai saatleri hakkında detaylı bilgiler verdik.

Hamilelerin Çalışma Saatleri ve Mesai Saatleri
8 Temmuz 2017 07:05 | Son Güncellenme: 28 Aralık 2017 17:18
1.381
A+
A-

Hamilelik her bakımdan özel bir dönemdir. Hem anne adayları hem de bebekler için oldukça kritik bir süreçtir. Bu süreç zarfında hamile çalışanlar için iş kanununda çalışma süreleri hakkında özel durumlar bulunmaktadır. Bu yazımızda hamilelerin çalışma saatleri konusunda detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Hamilelerin Çalışma Saatleri 2018

Hamilelerin çalışma şartları ile ilgili olan yönetmelikte son yapılan değişiklikler ile hamilelerin çalışma hayatlarını kolaylaştırmak adına çok sayıda yenilik eklenmiştir. Yasaca daha fazla kadının iş dünyasında olabilmesi adına anne adaylarına özel durumlar söz konusudur.

Hamile olan kadınlar bu durumlarını almış oldukları rapor doğrultusunda işverene iletmeleri halinde doğum yapana kadar gece işlerinde çalıştırılamazlar. Hatta doğum yapmasının ardından da 1 sene boyunca gece işi yaptırılması yasaktır. Hamile ve emziren kadınlar için günlük çalışma saati 7.5 saat olarak belirtilmiştir. Bu 7.5 saat dışında anne adayları doktor kontrolleri için sınırsız izin hakkına da sahiptirler. Bu tedavi ve kontroller ne kadar sürüyorsa anne adayı o kadar ücreti izin kullanmaktadır. Ayrıca hamile ya da değil bir işçi haftalık en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Bunun dışında son yapılan yasa değişikliği ile beraber haftada bir gün izin hakkı kaldırılmış bulunuyor.

Ayrıca iş kanunu içinde detaylıca belirtilmiş olan hamilelerin sahip olmuş oldukları haklar da aşağıda detaylı olarak verilmiştir.

  • İşe almada ya da işine son vermede hamilelik kaynaklı bir ayrımcılık yapılamaz.
  • Kadın işçiler doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta çalıştırılmamaları esastır. Ancak işçi talep eder ve sağlık durumu elverişli olursa doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir.
  • Kadın işçiler gebe olduklarını belgelendirmelerinin ardından gece işlerinde çalıştırılmaya zorlanamazlar.
  • Gece işçiler günde en fazla 7.5 saat çalıştırılabilirler.
  • Gebe işçilere gebelik süresi zarfında, kontrolleri için ücreti izin verilir.

Hamilelerin çalışma saatleri konusunda işverenler sık sık sorun çıkartabilmektedir. Öncelikle hamilelik bir haklı fesih sebebi değildir. Yani işvereniniz sizi sadece hamile olduğunuzu gerekçe göstererek işten çıkartamaz. Ayrıca iş sözleşmesinde “hamile kalmayacağım” gibi çeşitli maddeler imzalatıldığı da bilinmektedir. Bu gibi durumlarda doğrudan şikayetinizi ALO 170 sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Hamilelerin, gebelerin çalışma saatleri, mesai saatleri hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi ise yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Sumeyye dedi ki:

    Ozel sektorde calisiyorum 7.5 saat yerine 8.5 saat çalıştırıyorlar 1 saat yemek molasi hakkiymis bunu yapabilirler mi?

    1. Hüseyin EZGİN dedi ki:

      Hamile ve emziren kadınlar için günlük maksimum çalışma saati 7.5 saat olarak yasalarca belirlenmiştir. Buna uymayan işverenleri Alo 170’e şikayet edebilirsiniz Sümeyye Hanım.

  2. Sezgin dedi ki:

    Mola saatleri dahilmi 7.5 saat

  3. Zeynep dedi ki:

    Hamile bayanlar 8-4 MU ÇALIŞIYORSUNUZ yokda 2-10 da calisilabiliyormusunuz

  4. Merve dedi ki:

    Mola ve yemek saatleri dahil olarak mi 7,5 yoksa mola – yemek saati düşüldükten sonra mi 7,5 saat calisma suresidir? Cunku genel olarak işyerlerinde molalar düşüldükten sonra 7,5 dedikleri için en az 8,5 saat calistirilmaktalar

    1. Turan dedi ki:

      Ara dinlenmeleri sayılan yemek ve cay molalari çalışma süresine dahil edilmez.

  5. Sibel dedi ki:

    İyi çalışmalar 7 haftalık hamileyim benı sabah 8 aksam8 çalışmam konusunda Zorluyorlar böyle hakları varmı acaba

    1. Hüseyin EZGİN dedi ki:

      Yasal olarak bir hakları yok Sibel Hanım. Yazımızda belirttiğimiz gibi hamilelerin çalışma saati günlük 7.5 saat olarak belirlenmiştir.

      1. GİZEM dedi ki:

        BEN 2 AYLIK HAMİLEYİM AVMDE KASİYER OLARAK ÇALISIYORUM 12 SAAT ÇALISIYORUM COK ZORLANIYORUM NAPMAM LAZIM

  6. gül dedi ki:

    SABAH 9 AKŞAM 6 ÇALIŞIYORUM , 1 SAAT TOPLAM PAYDOSLAR SURESI , YANI PAYDOSLARI ÇIKARSAK HAFTANIN 5 GUNU 8 SAAT ÇALIŞIYORUM , BIRDE AY DA 2 CUMARTESI SABAH 9 AKSAM USTU 4 CALISIYORUM ( ayın 2 cmteside 1 saat paydos çıkarsak 6 saat çalışıyorum) , CUMARTESILERI GITME ZORUNLULUGUM OLUYOR MU BU DURUMDA ?

  7. Sevgi dedi ki:

    Merhaba hamile Kişiler günlük toplam 7.5 saat çalıştırmak şartıyla akşam 6 ya kadar çalıştırılabilir gibi bir durum var mı? Yani kişi akşam 10 da işten çıkabilir mi?

    1. Hüseyin EZGİN dedi ki:

      Sevgi Hanım merhabalar, hamilelerin çalışma saatleri için işe giriş ve işten çıkış saatleri ayrı olarak belirtilmemiştir. Sadece günlük çalışma saati esas alınmıştır.

  8. Tansu dedi ki:

    Gebeliğimin kaçıncı haftası izne çıkabilirim? Doğumdan önce 8 hafta hesabını Çalıştığım yerde hamilelik 10 ay üzerinden hesaplanıyor. Bunlara göre doğuma bir aydan az bi sure kala izine çıkartıyorlar.

    1. Hüseyin EZGİN dedi ki:

      Tansu Hanım, Doğumdan önce 8 hafta kala izin vermek durumundalar. Siz isterseniz şayet doğumdan önce 3 haftaya kadar çalışabilirsiniz. Ancak isteseniz de bu üç hafta kala mecburi izne ayrılmak durumundasınız.

  9. Ayşe ovali uysal dedi ki:

    Merhaba ben özel sektör de çalışıyorum 5 aylık hamileyim 9 saat çalışıyorum 1 saat yemek molamız var 15 günde bir pazar iznim var yani ayda iki gün dinlene biliyorum pazar günü çalışma zorunluluğum varmı bilgi verirseniz sevinirim

  10. arzu taşdelen dedi ki:

    SABAH 8,5 AKŞAM 7 ÇALIŞIYORUM , HAFTANIN 5 GUNU , BIRDE CUMARTESI günleri SABAH 8,5 AKSAM USTU 3 CALISIYORUM CUMARTESILERI GITME ZORUNLULUGUM OLUYOR MU BU DURUMDA ?

  11. Fatma dedi ki:

    Günlük 10saat çalışıyorum iş verenimle konuştum 7,5saati kabul etmediler ve ayda bir gün doktor kontrolüm var maaşımdan kontrol günlerim kesiliyor

  12. Kübra dedi ki:

    Merhaba,
    Bende 3 aylık hamileyım. Günde 11 saat çalışıyorum sabah 08:00 aksam 19:00.
    Cumertesı günleri çalışma yok. Günlük 7,5 saat çalışmam gerektığını söylediğimde böyle bir hakkın yok dedıler. Yemek molası 1 saat + sabah 15 dakıka öğleden sonra 15 dakıka olmak üzere çay molaları var. Fakat bunları sadece üretimde calısan personeller kullanabılıyor ben idari personel olduğum için sadece 15 dakıka yemek molası kullanabılıyorum. Ama saat konusunu sorduğumda molaları söylüyorlar.Ortalama 10 saatten fazla calısmıs oluyorum. Şikayet etsem işten cıkaracaklar biliyorum. İşe de ihtıyacım oldugu için çalışmak zorundayım. Yapabileceğim bırsey var mı sizce ?

  13. Hd dedi ki:

    Merhaba,
    Ben 5 haftalık gebeyim.Sürekli işçi kadrosunda hastanede çalışıyorum.Sabah 8 aksam 5 çalışma saatlerim saat kacta paydos etmeliyim.
    Birde çalıştığım yer çok stresli ve ben orada çalışmak istemediğimi beyan etmeme rağmen yer degisikligim yapılmadı ne yapabilirim?

  14. ahmet dedi ki:

    eşim konya dogumevinde çalışıyor 6 aylık gebe 7-3 mesai bazen gece 23-07 yazıyorlar yer değişikliğine zorluyorlar ve her işi yaptırmaya çalışıyorlar şikayet etmeyi düşündük ama ondada işten çıkartılma korkusu var ne yapmamız gerekiyor bayagı bir mobing var bu konuda bilgilendirip mesaj atar iseniz çok sevinirim.

  15. canan dedi ki:

    merhaba, sorulara cevap veriyor musunuz? yoksa sgk dan mı bilgi almamız gerekiyo?
    ben de haftanın 5 günü sabah 8.30 akşam 6.30 çalışıyorum. günlük 1 saat yemek molamız var. genel müdür yardımcısına bu hakkımı söylediğimde haftalık çalışma süresi 45 saattir. sen günlük 7.5 saat çalışırsan hafta sonu gelmek durumundasın dedi. kanundan bu şekilde bir yorum çıkabilir mi? cevaplarsanız sevinirim..

  16. GİZEM dedi ki:

    ben 12 saat avmde calısıyorum hamile olusumu içeriye bildirilmemiş bildirilmesini istedim bildirildirildikten sonra düzeltirlermi saatimi artı şikayet etsem iş yerine gelindiği zaman şikayet benim ettiğim ortaya çıkarmı ve çok zorlanıyorum 12 saat çalısmayada mecburum

  17. irem dedi ki:

    merhabalar hamile bir bayan işçi 1 ay içinde kontroller için 1 gün gelmemesi ücretli iznemi girer

  18. derya dedi ki:

    Merhabalar ben özel bir kurumda çalışıyorum. 2,5 aylık hamileyim normalde 7, 5 saat çalışmam gerekirken zor durumda bırakmamak adına 8.30 – 18.00 arası çalışıyorum bu çok önemli değil ancak hamile olduğum halde 7 gün boyunca izinsiz çalıştırma hakkına sahip mi? değil ise ne yapmam gerekiyor yardımcı olmanız mümkün mü?

  19. aysel dedi ki:

    Merhabalar,

    Yönetmelikte emziren annelerinde de günde 7,5 saat çalıştırılması gerektiği belirtilmiş. Fakat 7,5 saatlik süre süt izni ile karıştırılmaktadır. Şirketimizin avukatı da bu sürenin süt izni ile aynı olduğunu beyan etti. Ben süt iznimi haftada bir gün gelmeyerek kullanıyorum. Diğer günler 7,5 saatin üstünde bir çalışma olmaktadır. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?

    Saygılarımla,

  20. Gizem b. dedi ki:

    Merhaba özel sektörde çalışıyorım çalışma şartlarıma göre hafta 3 gün sabah 10 akşam 10 çalışmaya onay verip ücretini alıyoruz . Ama artık 7 haftalık hamileyim. Kaç saat çalışma hakkım. Var

  21. Beyza dedi ki:

    Merhaba günde 7,5 saat çalışıyorum cumartesi dahil . Cumartesi calışmama hakkım varmı ? Bana hamile olduğum için çevremdekiler olduğunu söylediler. henüz işyerimle konuşmadım.

  22. dicle gazi dedi ki:

    Merhaba, özel sektörde 08:00-18:00 saatleri arasında günde 9 saat olacak şekilde çalışmaktayım. Eğer günde 7.30 çalışmak istiyorsam, normalde iş günü olmayan cumartesi günüde işe gelerek haftalık 45 saati tamamlayacak şekilde çalışmamı istiyorlar. Böyle bir hakları var mıdır?

  23. Aslı dedi ki:

    4 aylık hamileyim özel sektör de çalışıyorum. Haftada 45 saat günde 7.5 saatten fazla calistirilmiyorum. Gece vardiyasında hamile bayan çalıştırılamaz ben haftada 3 gün 12:30/21:00 arasında çalışıyorum.Gece vardiasindan kasıt nedir.

  24. Samet KÖKGÖZ dedi ki:

    Merhaba eşim avm de kasiyer olarak çalışıyor normal çalışma şartlarında günlük 8 saat molayı çıktığımız da 7 saat ama 1 gün 12 saat çalışıyor şirketi full çalışamaz günlük 7.5 saat olarak ayarlayın gece çalışmasına kalamaz diye bilgilendirme maili atmasına rağmen müdürü yine de full yazıyor şikayet edecem müdür mü ceza alır şirket mi.
    İyi çalışmalar.